Komentáře experta SPD k tématu 'Školství'

Odpovídá Zdeněk Kettner

1/3 Existují případy, kdy by se podle Vás měly zavést poplatky za studium na vysokých školách? Pokud ano, jaké to jsou

Vysoké školství, jako investice do budoucnosti státu, by nemělo být zpoplatněno. Mimochodem už nyní rozhodně není zadarmo, když se spočítají nároky na rodinný rozpočet jako koleje, dojíždění atd. Problémem jsou vysokoškoláci, kteří vystudují za státní peníze, ale praxi pak vykonávají v zahraničí a u nás pak chybí. Není to spravedlivé pro stát a dělá to zle i ve vztahu k zahraničním kolegům, kteří si studium ve svém státě platit museli. Dokáži si představit stanovení minimální doby (například 10 let), kterou vystudovaný člověk bude muset odpracovat na území našeho státu a tím i odvézt finance do státního rozpočtu. Pokud bude chtít odejít pracovat do zahraničí, rozhodně ho nedržet "násilím", ale umožnit mu se takzvaně se vyplatit částkou stanovenou státem, jako náklady na studium. Šlo by o percentuální částku z celkové částky na základě případně odpracované doby.

2/3 Mělo by školství ve 21. století být zaměřeno na utváření jiných dovedností žáků než doposud? Pokud ano, jakých?

Základní dovednosti a gramotnost jako taková, zůstává neměnná. V poslední době jsem svědkem modernizace a změn "za každou cenu". Ne vše staré je automaticky špatné a nevhodné. Problém nastává u učebních oborů a středních škol, kdy nedostatek odborníků, především v technických oborech, by měl stát urychleně řešit. Takže spíše než dovednosti bychom měli řešit celkovou koncepci našeho středního školství.

3/3 Jak vyrovnat regionální rozdíly ve školství?

Rozdíly nejsou až tak ekonomické, jako spíše dané sociální skladbou obyvatelstva. V problematických oblastech, například s vyšším výskytem sociálně vyloučených lokalit, bychom měli především tlačit na školní docházku jako rodinnou prioritu. Jednou z možností byl navrhovaný zákon umožňující, mimo jiné, provázat pobírání sociálních dávek se školní docházkou, což bylo bohužel zastaveno nátlakem především Pirátů. Princip dobrovolnosti a shovívavosti zde evidentně selhává.

Kontakt

Telefon
+420720028299
+420604678097
Našli jste nějakou nesrovnalost nebo chcete doplnit chybějící informace?
oprava.nazorypolitiku@gmail.com