Komentáře experta KSČM k tématu 'Veřejné finance'

Odpovídá Jiří Dolejš

1/3 Bude v následujících volebních obdobích potřeba reforma daňového systému? Jak by měl být případně zreformován?

Rozhodně, současný systém má přežilá východiska a je rozbity nesystémovými novelami. Chce to komplexní revizi, která zohlední potřeby dlouhodobé konsolidace veřejných financí, udržitelnosti veřejných služeb a potřeby modernizace ekonomiky. Čistá daňová kvota může mírně vzrůst ale při změně struktury daňového břemene (solidárnější, omezující daňovou konkurenci, dumping). Třeba reforma komplexní ale realizovaná step by step.

2/3 Jak hodláte kompenzovat výpadek příjmů státního rozpočtu způsobený zrušením superhrubé mzdy a snížením daně z příjmu fyzických osob?

Tady jde o první etapu revize daňového systému, kdy kompenzace výpadku prostě nemůže stát pouze na výdajových opatřeních (škrtech). Zejména jde o korporátní daň (druhá sazba, reduktivní harmonizace úlev), symbolickým ale důležitým příspěvkem je vyšší progrese příjmů fyzických osob (u příjmu násobně vyššího než je průměr) a také progrese u zdanění majetku. Další etapy konsolidace na období 2022-2029 mohou následovat.

3/3 Chystáte se řešit narůstající nedostatek prostředků v důchodovém systému během příštího volebního období? Pokud ano, jak?

Individuální spoření pomůže jen výrazně bohatnoucí části společnosti, pro lidi s průměrným a nižším důchodem bude klíčová valorizace základního důchodu garantovaného státem, aby nebylo nutné to hradit ze sociálních dávek. Což se stárnutím populace znamená, že podíl výdajů na penze na HDP vzroste ze současných 9% na minimálně 12%, kromě pojistného odvodu bude nutné doplnit zdroje penzijního systému o část daňového výnosu.

Kontakt

Telefon
+420720028299
+420604678097
Našli jste nějakou nesrovnalost nebo chcete doplnit chybějící informace?
oprava.nazorypolitiku@gmail.com