Komentáře experta PirStan k tématu 'Místní rozvoj'

Odpovídá Eliška Olšáková

1/3 Jak řešit stále rostoucí nedostupnost bydlení?

Považuji za klíčové vyrovnat obrovskou poptávku po bydlení s nízkou nabídkou. Stát by měl mít ambici začít mnohem více a rychleji stavět. Náš Bilionový plán je receptem na výstavbu až 100 tisíc nových bytů. Do této investiční výzvy by měl stát zapojit obce a města, ale také soukromý sektor. Samosprávy jsou schopny minimálně třetinu zvládnout samy, když jim nabídneme financování se splatností třicet nebo čtyřicet let. Šlo by o nízko úročené půjčky, což by městům a obcím jako investorům mělo stačit, aniž by musely žádat o dotace. S tím by pomohla Národní rozvojová banka, která by financovala projekty právě půjčkami s dlouhou dobou splatnosti a nízkým úrokem. Připravíme i zákon o podpoře v bydlení. Umožní obcím různé formy poradenství, podporu bydlení v soukromém sektoru za využití státní garance i samotnou výstavbu dostupných obecních bytů. Podpoříme bydlení i mimo velká města – díky dobré dopravní obslužnosti a vysokorychlostnímu internetu bude bydlení a podnikání na venkově snazší.

2/3 Co by měl stát udělat, aby zastavil rozevírání nůžek v kvalitě života na venkově a ve městech nebo jejich blízkosti?

Chceme rovnocenný rozvoj všech regionů bez výjimky, dnes se rozdíly mezi nimi zvětšují. Život na venkově může být plnohodnotnou alternativou života ve městě, čemuž napomůže dostupnost služeb, dopravního spojení a rychlého internetu. Vláda bude mít promyšlenou koncepci podpory regionů napříč všemi resorty a bude umět pracovat s daty tak, aby zacílila svou pomoc přesně tam, kde je potřeba. Využijeme fondy EU i státní rozvojovou banku pro účelné investice do smart řešení a lepších podmínek pro lokální podniky a zemědělce. Z toho pak bude těžit i místní ekonomika a služby, takže na venkově se udrží život a mladí a vzdělaní nebudou odcházet. S tím samozřejmě souvisí i posílení rozpočtové stránky měst a obcí skrze změnu RUD, protože se dlouhodobě ukazuje, že obce umí nejen lépe hospodařit, ale také ví mnohem lépe než uředníci v Praze, kam by měly peníze směřovat.

3/3 Jak řešit spekulace s památkově chráněnými budovami a zabránit jejich účelovému chátrání, které vede k jejich demolicím?

Klíčové je v této věci zajištění udržitelného financování památek jako celku. Každoročně se v rámci rozpočtu řeší potřebné dofinancování patřičných kapitol, aby právě na údržbu památek bylo dost prostředků. Poslankyně Věra Kovářová je v této věci dlouhodobě aktivní a díky navýšení rozpočtu se ji několik let podařilo udržet při životě celou řadu památek na českém venkově. Stojím si za tím, že by bylo patřičné také posílit roli samospráv a jejich financování právě s ohledem na památkovou péči. Ještě drobná poznámka z města Valašské Klobouky, kde starostuji 7 let. Navrhovala bych revizi městských památkových zón s možností jejich zmenšení, což v současných podmínkách je téměř nemožné. V případech, kdy je MPZ značně rozsáhlá, jako v případě našeho města, tak to naopak komplikuje rozvoj území, protože vyřízení jakékoliv rekonstrukce či stavby je složité, zdlouhavé a nákladné. Na podobná témata jsem hovořila i s poslancem panem Martinem Kupkou, kterou moderoval Jiří Krist dne 6. září 2021 https://www.mistniakcniskupiny.cz/blog/treti-diskuze-ze-serie-na-kus-reci-s-jirim-kristem-prinesla-mnoho-podnetnych-informaci-z-oblasti-dopravy-dotaci-a-vylidnovani-venkova/

Kontakt

Telefon
+420720028299
+420604678097
Našli jste nějakou nesrovnalost nebo chcete doplnit chybějící informace?
oprava.nazorypolitiku@gmail.com