Komentáře experta PirStan k tématu 'Veřejné finance'

Odpovídá Věslav Michalik

1/3 Bude v následujících volebních obdobích potřeba reforma daňového systému? Jak by měl být případně zreformován?

Naše země především potřebuje provést druhou ekonomickou transformaci. Musíme se začít posunovat od subdodavatelů k finalistům, od levné práce k vyšší přidané hodnotě. K tomu je potřeba vytvářet pro firemní a podnikatelský sektor především předvídatelné a dlouhodobé prostředí, ve kterém mají jeho účastníci rovné šance. V tomto kontextu vnímám jako žádoucí především zjednodušování, zpřehledňování daňového systému a v rámci možností snížení daňového zatížení práce. Očekávám tedy jen parametrické změny případně změny související s mezinárodními aktivitami (systém zdanění nadnárodních společností, minimální korporátní daň, evropské ekologické daně).

2/3 Jak hodláte kompenzovat výpadek příjmů státního rozpočtu způsobený zrušením superhrubé mzdy a snížením daně z příjmu fyzických osob?

V kontextu předvídatelnosti a dlouhodobosti nechceme znovu měnit to, co již bylo změněno. Kompenzaci příjmů vidím především ve zvětšení daňového základu prostřednictvím ekonomického růstu. Ekonomický růst chceme podpořit díky transformaci ekonomiky (robotizace, digitalizace) a podporou soukromých i veřejných investic do infrastruktury (optika, 5G, dálnice, železnice, byty). Dalším zdrojem na příjmové straně bude zrušení některých daňových výjimek, potírání daňové optimalizace u nadnárodních firem apod.

3/3 Chystáte se řešit narůstající nedostatek prostředků v důchodovém systému během příštího volebního období? Pokud ano, jak?

Důchodový systém je potřeba reformovat. Chceme rozdělí dnešní první pilíř na minimální základní důchod, který by byl vázán na průměrnou mzdu a zásluhovou část. Legislativně bychom rádi zvýšili efektivitu třetího pilíře, případně nabídli státem garantovaný fond pro konzervativnější část obyvatelstva. Zároveň chceme lidem umožnit flexibilní odchod do důchodu, zatraktivnit zaměstnávání seniorů a umožnit lidem srozumitelný a transparentní náhled na výši jejich důchodového účtu v jakémkoli okamžiku.

Kontakt

Telefon
+420720028299
+420604678097
Našli jste nějakou nesrovnalost nebo chcete doplnit chybějící informace?
oprava.nazorypolitiku@gmail.com